Palmeutredare letar efter stulna patroner

Polisen ska söka efter stulen ammunition i Flosjön i Dalarna där Mockfjärdsrevolvern hittades. Det är omkring 100 patroner i en ask som tros ha kastats i sjön samtidigt med revolvern, troligen hösten 1983. Patronerna stals tillsammans med revolvern i Haparanda i september 1983 och anses ha stor betydelse i mordutredningen.

Mordutredarna kommer inom de närmaste dagarna på nytt att söka igenom Flosjön utanför Mockfjärd i hopp om att hitta stulen ammunition som tros ha kastats i sjön samtidigt med revolvern, troligen hösten 1983.

Patronerna stals samtidigt som revolvern i Haparanda i september 1983 och anses ha stor betydelse i mordutredningen. När revolvern fiskades upp ur Flosjön i måndags fanns tre kulor kvar i magasinet.

Allt fler med insyn i mordutredningen anser nu att revolvern inte längre är så intressant. Eftersom revolvern legat i vattnet sedan hösten 1983 och Palme mördades 1986 är sannolikheten inte stor för att revolvern användes vid mordet.

- Det är inte logiskt att revolvern kastats i sjön direkt efter rånet i Mockfjärd 1983, plockats upp ur vattnet, använts vid mordet på Olof Palme tre år senare och sedan kastats tillbaka i samma sjö, säger TT:s källa.

Det är en handfull personer som berättat för polisen om att revolvern kastats i Flosjön men ingen av dessa var med vid tillfället och sitter inne med hela sanningen.

- Alla som hörts har egna teorier, alla tror och alla tycker men ingen var med, förklarar TT:s källa.

Reaktionen på fyndet av Mockfjärdsrevolvern blev stark. Mängden tips och samtal till polisen om mordet har varit ovanligt många.

- Strömmen av tips har ökat rejält. Det är allt från seriösa till mindre seriösa tipsare. Samtalen och breven handlar bland annat om vapnet. Många så kallade experter har synpunkter på revolvern och menar att vapnet inte kan vara rätt, säger Rikskriminalpolisens pressekreterare Varg Gyllander.

Spaningsledningen beslöt på onsdagen att över huvud taget inte uttala sig om Mockfjärdsrevolvern och hur polisen jobbar vidare med fyndet.