Ny bok visar vägen till Luleås natur

En ny bok ska få fler att upptäcka naturen i trakterna runt Luleå. Det hoppas Luleå kommun som tagit fram en naturguide som berätttar om utflyktsmål i både skärgård, odlingsbygder, gammelskogar och vattendrag i kommunen.

Biologen och naturfotografen Thomas Öberg är den som har skrivit boken, och han säger att det är en bra form av naturvård om fler upptäcker naturens pärlor.

- Det man vet någonting om och det man har sett är man rädd om. Jag tror att det måste till för att människor ska bli varsamma om naturen och vilja bevara den.

Naturvårdstanken fanns också med när idén till boken väcktes på kommunens informationsavdelning. Men framför allt kom den till för att nyinflyttade luleåbor hade frågat efter någon form av guide till traktens natur.

Knappt två år har det tagit att färdigställa boken och kommunens informationschef Sven-Olov Hederyd säger att den kan komma att betyda en hal del för kommunen.

- Många som kommer till oss ser Luleå som en intressant ort att bosätta sig i. Dels mot bakgrund av att det händer mycket men också att vi har en hög livskvalitet här. Och det innebär också att vi ska ju använda livskvalitetbegreppet, där naturen är en del, som en del i vår marknadsföring, säger han.

Den nya boken släpps officiellt på den stora skyltsöndagen i Luleå.