Skyltar varnar inte alla för takras

De vägskyltar som varnar gående för snöras från taken tar inte hänsyn till personer med synskador. Det menar Tord Keskitalo som själv har en synskada. Han tycker att skyltarna borde anpassas bättre till människor som inte ser så bra men bland fastighetsägare talas det inte om den här problematiken.

Det milda vädret har gjort att det nu börjar rasa från taken, något som ställer till stora problem för dom synskadade.

Runt om på Luleås gator finns gula skyltar med texten ”varning för ras”. Det här är inte bara ett problem för att skylten är i vägen utan även för att Tord Keskitalo och andra synskadade inte ser vad som står på skylten

- Jag ser att det är en gul skylt och någonting svart på den. Men vad det är det svarta det får jag inte fram, säger Tord Keskitalo.

För honom och andra synskadade skulle det vara bättre om det fanns en högre skylt som man inte missar med käppen med mer kontraster i texten och ordentliga avspärrningar.

- Har de inte det så går jag ju runt det där och så är man ändå under raset, säger han.

Faran med varningsskyltarna för synskadade talas det dock inte om bland fastighetsägare. Ove Ahnquist, förvaltare på Riksbyggen, menar att det finns mycket man kan göra med teknik så att det finns något ljud eller ljus som varnar synskadade vid skyltarna men han medger att det inte är en prioriterad fråga inom branschen.

- Det finns inget utvecklat som man kan sätta på den här avspärrningen. Dit har vi inte kommit än, säger han.