Vill fyrdubbla vindkraftspark i Övertorneå

Hela Övertorneå och Pajala kommuner skulle kunna försörjas av vindkraft enligt Vindkompaniet, som planerar ytterligare 19 vindkraftverk vid byn Aapua i Övertorneå kommun. I veckan har ansökan lämnats in till miljödomstolen.

De sju vindkraftverken som redan finns vid Aapua har varit igång i drygt ett år.

- Första året har de producerat tio procent mer än beräknat. Det visar att vi har hittat en plats med riktigt bra vind och vi kan konstatera att det finns plats för fler vindkraftverk i samma vindrika område, säger Peter Kalla på Vindkompaniet.

Det här skulle innebära totalt 26 vindkraftverk vid Aapua. Idag står sju vindkraftverk på berget Etu-Apua och de nya skulle placeras på två olika berg sydväst om det. Om alla 19 vindkraftverken blir verklighet behöver en ny och kraftigare elledning dras de sex milen mellan byn Ekorrbäcken söder om Tärendö och fram till vindkraftparken.

Enligt Peter Kalla finns det redan stort intresse från finansiärer att bli delägare i de planerade verken. Han hoppas på tillstånd från miljödomstolen till våren och byggstart under 2008.

- Om vi bygger alla 19 verken skulle de tillsammans med den gamla anläggningen producera all el som Pajala och Övertorneå kommuner förbrukar totalt under ett år, säger Peter Kalla.