"Vi har sett något som ingen sett"

Nu är det ett år sedan satelliten Venus Express med mätinstrument från Kiruna skickades upp till planeten Venus. Och forskarna vid Institutet för rymdfysik i Kiruna har fått en nöt att knäcka.

För ett år sedan följdes satellitens väg mot Venus via en storbildsskärm på IRF i Kiruna. Och sedan i april åker satelliten ett varv per dygn runt planeten och skickar uppgifter till forskarna om hur partiklarna i atmosfär beter sig.

– Vi har sett något som ingen har sett tidigare och som ingen kan förklara. Runt Venus och på vägen dit såg vi massor av väteatomer som flödade med 100-tals kilometer per sekund i hastighet, och mängden varierade mellan olika tidpunkter. Det har väckt stort intresse bland forskare från hela världen att ta del av de här mätningarna, säger forskaren Mats Holmström vid IRF.

Men han tror inte att vi får någon praktisk nytta av ett svar på gåtan.

– Det handlar nog mer om att vi får revidera vår bild av hur atomerna rör sig genom solsystemet, säger han.

IRF har ett liknande instrument runt Mars sedan ett par år tillbaka.

– Det är ganska unikt att ha två identiska instrument kring Mars och Venus.

Den stora frågan är varför Jorden, Mars och Venus har utvecklats så olika trots att de har ungefär samma avstånd till solen och är lika i storlek. Och vart tog vattnet på Mars vägen och vad är det som gör att Venus och Mars förlorar delar av sin atmosfär?

– Det man kan göra sen är att jämföra resultat från jorden, Venus och Mars. Om man vill veta vad som händer med Jorden och vad som kommer att hända i framtiden behöver man nåt att jämföra med. Det närmaste vi kan jämföra med är just Venus och Mars, säger Mats Holmström.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se