Kritik mot Älvsbyhus i Danmark

Hundratals danska familjer har kommit i kläm efter att ha köpt sina småhus från Älvsbyhus, Nordens största trähusföretag.

Sedan 1999 har Älvsbyhus byggt hus i Danmark med otillåtna badrum, tvivelaktiga undertak och takkonstruktioner som kan börja svikta, uppger den danska ingenjörsfirman Cowi för tidningen Ekstra Bladet.

Företaget har enligt tidningen vägrat att hjälpa de drabbade kunderna. Om dessa vill få felen rättade måste de individuellt driva saken i rättsprocesser som kan ta fem-sex år att slutföra.

Företaget slutade att bygga olovliga badrum redan 2003 och problemet var att Älvsbyhus inte uppmärksammat skillnader i svenska och danska byggnormer.

Just nu driver ett tiotal danska familjer rättsprocesser mot Älvsbyhus, och den 14 december kommer den första domen som bland annat gäller bristande takkonstruktioner. Men Älvbyhus vd Donald Johansson är inte orolig.

– Säger domen att det är för svaga takstolar, då måste vi naturligtvis göra någonting åt det.

Hur tror du domen kommer utfalla?
– Runtomkring de för svaga takstolarna är jag fullständigt övertygad om att de håller. Vi använder samma takstolar i Danmark som vi använder i Kiruna till exempel. Där dimensionerar vi dem för 350 kilo snö, säger Donald Johansson, som menar att de hårdare danska byggreglerna är ett handelshinder som strider mot EG-rätten.