Förlikning istället för rättegång

Ett varuhus i Gällivare ger efter påtryckningar från diskrimineringsombudsmannen en kund som diskriminerats 25 000 kronor i ersättning.

Det var i samband med julhandeln 2003 som kunden besökte varuhuset för att handla julklappar. Han uppger att han då blev mycket påträngande bemött av en av varuhusets ägare. Butiksägaren påstod att mannen var där för att stjäla och att butiken haft problem med personer av östeuropeiskt utseende som tidigare stulit varor i butiken.

Kontroversen slutade med att butiksägaren avvisade mannen, som anmälde det inträffade till diskrimineringsombudsmannen, DO.

DO stämde varuhuset för brott mot diskrimineringslagen och krävde 150 000 kronor i ersättning. Innan rättegången inleddes i Gällivare tingsrätt på tisdagen träffades en förlikning som innebär att mannen får 25 000 kronor i ersättning.

”Att inte få handla i en butik utan i stället bli avvisad för att man har utländsk bakgrund är en allvarlig kränkning och ett brott mot lagen. Nivån på skadeståndet ligger på en godtagbar nivå om man ser till praxis i liknande fall”, konstaterar Anders Wilhelmsson, jurist hos DO, i ett pressmeddelande.