Yrkesförare kräver bättre snöröjning

Nu gör yrkesförarna gemensam sak i Gällivare och kräver bättre snöröjning. Vägarna är spåriga och gropiga efter den sista tidens snöfall. På onsdag ska olika yrkesförare träffa representanter för Gällivare kommun och framföra sina krav.

Den som tagit initiativet till de krav som nu ska framföras till kommunen är Krister Larsson, ordförande i Gällivare Taxi.

– Vägunderhållet i stort i Gällivare kommun är under all kritik i dag, säger han.

På onsdag samlas representanter från taxi, polis, buss och lastbilsåkerier samt ambulansen och brandkåren för att träffa ansvariga vid Vägverket och Gällivare kommun.

Kravet är att vägarna ska hyvlas och rensas från is och snö. Krister Larsson pekar på svårigheter att exempelvis vårda sjuka i ambulanserna med vägar som är som tvättbrädor. Dessutom anser han att djupa spår av snö och is på vägarna är en trafiksäkerhetsrisk.

– Vi kan inte garantera våra kunder en säker transport, säger han.

Det har hänt att rörelsehindrade i rullstolar i taxibilarna har varit nära att falla ur när bilarna körts på de gropiga vägarna.

På onsdag kommer Krister Larsson och de andra att kräva en bättre snöröjning.

– Det måste hända omgående för annars kan det hända allvarliga incidenter. Det kommer snö varje år så det är ingen nyhet. Den kostnaden måste man ta på sig, säger Krister Larsson, Gällivare Taxi.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se