Framgångsrikt första år för Luleåföretag

Under sitt första verksamhetsår har Luleåbaserade företaget ABI, Aurorum Business Incubator, lyckats sysselsätta 24 människor i sju olika företag. ABI är till för företag som har potential att bli ett internationellt företag med exportframgångar, genom att kunna erbjuda något nytt som marknaden inte har.

ABI som funnits i ett år hjälper teknikinriktade företag att starta upp sina verksamheter med exempelvis billiga kontorslokaler, affärsrådgivning och hjälp med pattentansökningar. För att få hjälp av ABI måste företaget ha potential att bli ett internationellt företag med exportframgångar, samt att dem ska kunna erbjuda något nytt som marknaden inte redan har.

Av dagens sju olika företag finns bland annat dem som vill erbjuda unika lösningar för ultraljudsflödesmätare för vätska och gas, mobilt Internet där man kan boka och söka hotell och utrustningar att hjälpsystem för ovana förare att backa med last på lastbilar.

– Företagen genererar i anställningar, samt att dem här företagen köper andra tjänster och produkter i länet för att kunna driva sin verksamhet, vilket gynnar Norrbotten på sikt, tror Jan Wicen, vd och den enda anställda på ABI i Luleå.

ABI ägs av Aurorum Science Park, Luleå tekniska universitet, Längmanska företagarfonden, Norrlandsfonden och Teknikbrostiftelsen i Luleå. Verksamheten stöds också finansiellt av Vinnova, Norrbottens läns landsting med flera.