Landshövdingen stödjer Boden i tvisten med Arvidsjaur: "Det är ett missförstånd"

Det är helt okej om Boden vill ta hand om civil verksamhet i anslutning till det nya militära test- och övningscentret i Arvidsjaur. Det anser landshövding Per-Ola Eriksson med anledning av att Arvidsjaurs kommun anklagar Boden för att stjäla centret.

Men landshövdingen ska inte medla i tvisten mellan kommunerna, säger han.

– Jag får väl tala med parterna, men det är inte så att Bodens kommun tar något från Arvidsjaur. Detta tror jag vi kan reda ut. Det är ett litet missförstånd. Vi dämpar ljudnivån, så ska detta klaras ut.

Riksdagen har beslutat att det ska bli ett militärt och civilt test- och övningscenter i Arvidsjaur. Men Bodens kommun har låtit utreda om ett center för civila uppdrag kan förläggas till Boden. Det har fått Arvidsjaurs kommunalråd Jerry Johansson att hävda att Boden därmed bryter samarbetsavtalet och går bakom ryggen på Arvidsjaur.

Det behövs kringarrangemang
Landshöving Per-Ola Eriksson är ordförande i samarbetsgruppen för testcentret och han säger att även om Arvidsjaur får centret kan andra kommuner ta del av verksamheten.

– Riksdagsbeslutet innebär att man ska ha Arvidsjaur som ett centrum och också Boden. Man ska jobba över hela länet. Vi diskuterar tillsammans med de berörda kommunerna Luleå, Boden, Arvidsjaur och Älvsbyn att det också behövs kringarrangemang. Test- och övningsverksamheten tar försvaret hand om, men därutöver behövs service runt omkring och då behöver det byggas upp kompetens, som svarar för andra aktiviteter. Det innebär inte att man ska flytta något från Arvidsjaur, säger han.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se