Minderåriga ska stoppas från tobaksköp

Från och med i dag (1 december) måste alla som vill köpa folköl och tobak i Ica-butiker i Älvsbyn och Piteå kommuner visa legitimation. Anledningen är att personalen vill minska risken att av misstag sälja till minderåriga.

I dag införs nya kontrollregler för de som köper folköl och tobak på Ica-butiker i Älvsbyns och Piteå kommuner. Kassapersonalen frågar efter legitimation från alla som köper dessa varor och slår sedan in de första sex siffrorna. Om kunden visar sig vara minderårig går köpet inte att genomföra rent tekniskt.

Bakgrunden till det nya systemet är ett antal händelser på butiker i området kring Örnsköldsvik där bland andra en Ica-butik blev av med sitt alkoholtillstånd efter att ha sålt till minderåriga.

I Piteå och Älvsbyn inför man det nya systemet i dag men även i Boden och Luleå kommer man att införa det här framöver säger Daniel Andersson, butiksägare för Ica Kvantum i Luleå.

– Ja, det är ju ett stöd för våra kassörskor framför allt och sedan att vi ska slippa hamna i den situationen som våra kollegor i södra Sverige har gjort, säger han.