Dubbelt så många hiv-smittade upptäcks

Dubbelt så många hiv-smittade personer upptäcks varje år i Norrbotten idag jämfört med för tre år sedan. Det beror framför allt på utländska medborgare som får sin diagnos ställd här och sedan lämnar länet, menar Anders Nystedt som är infektionsläkare på Sunderbyns infektionsklinik.

– Det är enstaka nya fall i Norrbotten varje år. Ett mycket litet fåtal är känt hiv-positiva och de sprider ju i princip aldrig sin smitta vidare, det har vi inget fall av genom åren, säger Anders Nystedt.

Men trots att hiv framförallt inte sprids I Sverige, så visar ökningen av könssjukdomen klamydia, på att inställningen till skyddat sex har förändrats. De senaste tre åren har siffran varit konstant på 1 000 klamydiasmittade per år i länet - att jämföras med knappt 500 år 2000.

Och det här är något som oroar och skulle kunna få konsekvenser även för hiv-virusets spridning i Sverige i framtiden.

– Kommer det in hiv i en befolkning som har mycket oskyddad, tillfällig sex så är det klart att hiv lätt kommer att kunna spridas, säger Anders Nystedt.

Idag (fredag) är det den internationella aids-dagen och så här resonerar Lisa Helmer, en av Luleås många studenter, när det kommer till rädslan för hiv.

– Det är klart man är rädd, men man skyddar sig ju, så egentligen känns det inte som att den risken är så himla stor, säger hon.

I Norrbotten lever idag omkring 50 hiv-smittade personer varav runt 20-talet är från länet.