Rivningshotade hus flyttas inte

I slutet av augusti i år fanns stora planer på att skapa en helt ny stadsdel i Gälllivare med rivningshotade kulturhus från Bolagsområdet i Malmberget. Nu säger kommunalrådet stopp för planerna eftersom Gällivare kommun inte har råd att betala vare sig husflytt eller driftkostnader.

– Det är drömmar och visioner som våra tjänstemän har haft. Men det finns inga som helst politiska beslut tagna i det här. Det måste vara någon som finansierar och det klarar inte kommunen. Jag vill gärna bevara de här vackra husen men de pengarna har inte kommunen i dag, säger Tommy Nyström socialdemokratiskt kommunalråd i Gällivare.

I augusti varnade utvecklingschefen Ulf Hansson i Gällivare för att förstöra ett kulturarv om inte de gamla bolagshusen bevarades.

– Om 40-50 år så kommer domen att bli hård över oss som har suttit i beslutande ställning och politikerna, om vi har raderat ut vårt kulturarv, säger han.

Det skulle bli en ny levande stadsdel i Gällivare bestående av minst sju av de gamla husen med snickarglädje från Bolagsområdet.

Planerna skulle verkställas snabbt, sa Ulf Hansson tidigare i höstas.

– Från i vinter och två till tre år framåt i tiden kommer vi säkert att se färdiga planer, beslut och en start på detta, sa Ulf Hansson.

– Den kultur som har skapats kring detta gruvsamhälle får vi inte ta bort, det är vår själ, sa Ulf Hansson tidigare i höstas.

Nu är det alltså stopp för de stora planerna med en helt ny stadsdel.

Enda lösningen för att kunna gå vidare med planerna att flytta de timrade bolagshusen med snickarglädje är att staten skjuter till pengar, enligt Tommy Nyström.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se