Det kan bli höjda politikerarvoden i Kiruna

På måndag ska kommunstyrelsen i Kiruna diskutera frågan och ett förslag, som blev klart från kommunkansliet på fredagen, står det att kommunalrådslönen ska bli 49 200 kronor. Idag är den 40 000.

Vänsterpartiets gruppledare Niklas Sirén gillar det inte.

– I vänsterpartiet utgår vi från principen att det är bättre att stärka bredden i politiken än toppen. I dagsläget ser jag inte någon anledning att höja lönen för kommunalrådet, säger han.

Förslaget från kommunkansliet går ut på att kommunala arvoden ska utgå från en riksdagslön och inte från basbeloppet. De tyngsta politiska uppdrag ska arvoderas som deltidsanställningar. Kommunstyrelsens vice ordförande Hans Swedell (m) försvarar kommunalrådets lönehöjning.

– Att vara i kommunledningen är inget vanligt jobb. Det innebär en anspänning och tillgänglighet 24 timmar om dygnet. Av vilken anledning ska en riksdagsledamot ha 49 000 kronor och ett kommunalråd, som har betydligt större anspänning, 40 000? I Kiruna har kommunalrådslönen legat stilla sedan 1990-talet och den har till och med sänkts. Varför ska politiker, som har det stora ansvaret som att vara kommunalråd inte följa med en normal löneutveckling, frågar sig Hans Swedell.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se