Rektorn i rullstol på handikappdagen

På internationella handikappdagen anordnade de funktionshindrades intresseorganisation vid Luleå tekniska universitet, FHINT, en testa-på-dag för att uppmärksamma studenter och skolans ledning på de problem en funktionshindrad student kan stöta på i sin vardag. En av dem som fick prova på hur det är att förflytta sig i en rullstol var universitetets rektor Pia Sandvik Wiklund.

Dörrar som saknar automatiska öppningsfunktioner, föreläsare som inte använder mikrofon och parkerade cyklar framför rullstolsramper. Det är vardag för den funktionshindrade studenten vid Luleå tekniska universitet.

För att uppmärksamma dessa problem anordnade de funktionshindrades intresseorganisation vid universitetet, FHINT, en testa-på-dag på den internationella handikappdagen på fredagen.

Studenter och skolans ledning som är ansvariga för lokaler och utbildning fick prova hur det är att röra sig i universitetets lokaler med nedsatt syn eller med hjälp av rullstol.

För universitetsrektorn Pia Sandvik Wiklund blev hennes premiärtur i en rullstol en givande upplevelse som öppnade ögonen för de små, men ack så viktiga detaljerna som kan vara avgörande för en rullstolsburen student.

– Det är en annorlunda känsla. Jag har inte tänkt på vårt universitet utifrån att man inte kan ta sig upp för trappor och trösklar, sa rektorn för Luleå tekniska universitet, Pia Sandvik Wiklund efter att ha försökt ta sig runt på universitetet med rullstol.

Jimmy Karlsson, SR Norrbotten
jimmy.karlsson@sr.se