Gott om bostäder - men det kostar

Om sex år ska Elevhemsområdet i Malmberget med 156 villor vara tömt när LKAB behöver området för gruvdriften. Hittills har 50 villaägare bestämt sig för att låta LKAB flytta deras hus. Resten får gruvbolaget lösa in.

Nu krävs nya bostäder. Leif Johansson en av villaägarna som låtit LKAB ta över hans hus och söker ett nytt hus men förfasas över de höga villapriserna i Gällivareområdet.

– Priserna har skjutit i höjden fruktansvärt det sista året. Det är budgivning på alla hus nu, säger Leif Johansson.

Trots höga villa priser vill han inte flytta till en lägenhet. Bostadsberedskapen i Gällivare betecknas som god, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Tommy Nyström.

– LKAB har gjort i ordning ett 60-tal tomter på Mellanområdet på marker som ingår i avtalet vi har gjort upp om, säger han.

Det finns också planer på att öppna nya områden för villabebyggelse i Gällivare. Värre är det med hyreslägenheter. I dagsläget finns endast 16 lediga lägenheter hos det kommunala bostadsbolaget. Det finns idag inga planer att bygga nya hyreslägenheter hos det kommunala bostadsbolaget Topbostäder. Däremot finns planer hos HSB att bygga 124 bostadsrätter.

– Det här tar naturligtvis några år och vi vet att Elevhemsområde ska vara tömt år 2012 så vi har lite tid på oss. HSB räknar med att komma igång med byggnation kanske 2009, men jag skulle vilja ha det färdigt tidigare, säger Tommy Nyström.

Det kan också bli tal om att Gällivare kommun kommer att använda sig av sin förköpsrätt i de centrala delarna, säger Tommy Nyström.

– Jag har själv börjat titta på centrala tomter där måste vi fundera på att använda vår förköpsrätt, kanske för att låta HSB eller andra till att bygga på.

– Vårat eget bolag, Topbostäder, ska inte ta några risker genom att bygga, säger han.