Biltestare väljer Sverige

Biltestbranschen och i statliga utredningar har det i många år varnat för att förutsättningarna för biltester är bättre i Finland. Något som skulle kunna leda till att bilföretag kan komma att lämna Sverige och flytta till Finland men det här stämmer inte enligt entreprenörer.

Bilden av att grannen i öst skulle locka till sig inlandets viktigaste näring känner en av de riktigt stora biltestentreprenörerna inte igen.

- Nej, jag känner inte igen den bilden. I min sinne värld är det snarare tvärt om att företagen kommer från Finland till oss, säger Jan Edvarsson, ägare av hotell Silverhatten i Arjeplog.

I statliga utredningar pekas det på hotet från öst, när Vägverket ändrade reglerna för fordonsregistrering hävdade branschen att det skulle leda till att företag skulle flytta till Finland, även bilspionerna som lever på att fotografera hemliga bilar har pekats ut som ett hot mot den svenska verksamheten och till Finlands fördel, det hävdade många företag i branschen under förra vintern.

Bara till Arjeplog har Audi, BMW och Mercedes förlagt sina speciella evenemang där företagets kunder kan få provköra bilar på testbanor, men även vara med om naturupplevelser som tillexempel hundslädssafari och snöskoterkörning.

Kommande vinter kommer tyska Michelin att förlägga en stor presentation och utprovning i Arjeplog. Bara den verksamheten innebär att runt 1 000 personer kommer att komma till Arjeplog från tyskland. Tidigare hade Michelin den här typen av verksamhet i finska Ivalo.

Vad det beror på att flyttlassen, tvärt mot vad många fruktat, och västerut kan bero på service och bemötande.

- Det jag har hört av folk jag pratat med är att man i Finland är duktig på att snabbt bygga upp banor och verkstäder. Men sen när det blir frågan om att få personlig service fungerar det sämre, säger Jan Edvardsson.