Luleå kommun vill satsa på kvinnolöner

Luleå kommun ska nu utarbeta en strategi inför lönerörelsen och man tänker bland annat satsa mer på kvinnorna. Men det kan bli kärvt, om facken kräver mer än tre procent, säger kommunalrådet Karl Petersen (s).

– Vi kommer att klara det också för vi är en stark kommun. Men man ska vara lite försiktig med att lägga lönekraven för högt för det tenderar bara till att leda till prishöjningar. Då äts lönehöjningen upp av inflationen och det är aldrig bra, säger Petersen.

Nu väntar centrala fackliga förhandlingarna om kommande löner och om man ser på Metallområdet så är de centrala kraven 3,9 procent, fast lokalt ligger de betydligt högre.

På Kommunals område är det inte bestämt ännu om lönekraven, men Luleå kommun har budgeterat för två till tre procent, det vill säga som under de senaste åren. Blir det mer kan det alltså bli kärvt enligt Karl Petersen. Han tycker också att eftersatta grupper i Luleå ska få extra i lönekuvertet.

– Vi ska försöka få en utveckling så att kvinnolönerna höjs i förhållande till manslönerna. Jag vill ha helt jämställda löner när det gäller samma arbete. Idag har de kommunanställda kvinnorna omkring 95 procent av männens lön. Men vi behöver några år till för att det ska bli jämställt, säger Karl Petersen.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se