HD nekar resning i Kalamarksmordet

Det blir ingen ny rättegång om det uppmärksammade rånmordet i Kalamark för två år sedan. Högsta domstolen beslutade under tisdagen att inte bevilja resning för den 44-årige man som dömts för mordet. Försvarsadvokaten anser att det hela är en mindre skandal.

I sin resningsansökan till HD åberopade 44-åringen flera nya omständigheter som enligt försvarsadvokaten Anders Karlsson visar att mannen är oskyldig. En sådan är att 44-åringens mobiltelefon varit uppkopplad mot stationer i Piteå och Öjebyn vid en tidpunkt dagen innan mordet då han enligt nyckelvittnets berättelse skulle ha varit på väg mot Kalamark.

Huvudvittnet, en tidigare vän till 44-åringen, har hävdat att han tillsammans med den dömde gjort en resa förbi Kalamark dagen före mordet.

Högsta domstolens beslut att neka den dömde 44-åringen resning är ett ytterst märkligt beslut enligt mannens försvarsadvokat.

- Den bevisning som 44-åringen fälldes för var otillräcklig. Det är en mindre skandal att man på en så svag bevisning kan döma honom till livstids fängelse för mordet, säger advokat Anders Karlsson till TT.

Det var på kvällen den 14 april 2004 som ett äldre brödrapar blev överfallna på sin gård. Den äldre brodern, 59 år, mördades och hans två år yngre bror misshandlades svårt.

Såväl tingsrätt som hovrätt dömdes 44-åringen till livstids fängelse för mordet.