Glesbygden behöver andra insatser

Det behövs mer otraditionella metoder för att hålla liv i glesbygden, till exempel mer distansundervisning i skolan. Det anser Glesbygdsverkets generaldirektör Kerstin Wallin, som denna vecka besökt bland annat Pajala, och Klöverträsk utanför Luleå.

Kerstin Wallin som är Glesbygdsverkets generaldirektör tycker att det är viktigt med lokalt inflytande, när det gäller glesbygdsfrågor och det borde bli mer samarbete mellan närliggande kommuner. Hon ser också gärna mer satsningar på småföretag, bostäder och ökad turism i glesbygden. Ett problem är att många unga kvinnor flyttar från glesbygden.

- Fast man kan också se, när man tittar på detta, att också många yngre kvinnor är benägna att flytta till glesbygden och då är det viktigt med en spännande livsmiljö, bra miljö för barnen och gärna ett bra jobb, säger hon.

När det gäller möjligheterna att hålla liv i glesbygden ser hon gärna alternativa metoder.

- Det krävs en flexibilitet och en vilja att skapa lite otraditionella lösningar för glesbygden, till exempel det som pågår i Pajala med distansundervisning i skolan, eftersom det blir allt färre elever, säger hon.