Skyddsombud protesterar mot regeringsförslag: "Skador kommer öka"

Verkstadsklubben på SSAB i Luleå har dragit igång ett landsomfattande upprop mot regeringens förslag om nedskärningar inom arbetsmiljöområdet. Regeringen vill för att minska på byråkratin lägga ner arbetslivsinstitutet och minska på anslagen till arbetsmiljöverket.

Lars Bergström, ett av huvudskyddsombuden på SSAB i Luleå, säger att regeringens förslag kan få allvarliga konsekvenser.

– Det här är förödande för arbetsmiljöarbetet och utvecklingen av en trygg och säker arbetsmiljö för löntagare. Det kan faktiskt vara så att någon dör eller blir sjuk i förtid på grund av regeringens beslut, säger han.

Förutom att lägga ner arbetslivsinstitutet, där man forskar om arbetsmiljöfrågor, vill regeringen att anslagen till Arbetsmiljöverket ska minskas med 155 miljoner kronor på tre år, vilket motsvarar 30 procent av omsättningen. Lars Bergström menar att det kommer att slå hårt mot det tillsynsarbete som bedrivs i dag.

– De kommer inte att kunna fortsätta med det arbetet och konsekvensen i olyckor och arbetsjukdomar kommer givetvis att öka, säger han.

Verkstadsklubben på SSAB har nu gått ut med ett upprop till landets skyddsombud att skriva på en namnlista för att protestera mot förslaget.

Med på protesterna är också LO-distriktet i Norrbotten. Anita Engström är ombudsman på LO och menar att regeringen måste tänka över vad förslaget skulle innebära och göra en konsekvensanalys.

– Eftersom vi inte har sett någon presentation av en konsekvensanalys så utgår vi ifrån att den inte är gjord. Och visar en sådan här konsekvensanalys att det inte blir någon försämring för arbetarna är det klart att då måste vi diskutera den här frågan vidare med regeringen, säger hon.

Uppropet med namninsamlingarna ska lämnas över till regeringen den 20 december då förslaget ska upp i riksdagen för beslut, och verkstadsklubben på SSAB och LO hoppas då få träffa arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se