Hockeyspelare ska motverka klamydia

Landstinget tar hjälp av Luleå Hockey för att motverka spridningen av klamydia i länet. Det sker en stadig ökning i Norrbotten och för att nå män mellan 15-25 år så har det nu spelats in en informationsfilm där budskapet är: Ta inte risker, använd kondom!

För första gången ska landstinget samarbeta med Luleå Hockey för att få fler att använda kondom. Målgruppen för kampanjen är främst unga män mellan 15-25 år som idag tillhör högriskgruppen för att få klamydia.

Robin Lindqvist i Luleå Hockey tvekade inte att ställa upp i kampanjen.

– Jag tycker det är en viktig grej och jag tycker att det behöver ske en attitydförändring, säger han.

Länet har en stadig ökning av klamydia. 1999 fanns det 357 registrerat smittade och 2005 var siffran uppe i 979 personer. Informationsfilmen som har gjorts ska visas i samband med matcher, på tv och på biografer och är ett helt nytt sätt för landstinget att få ut information om kondomanvändning.

Enligt Agneta Granström, landstingsråd och ansvarig för folkhälsa, är det viktigt att rikta sig till unga män eftersom de inte besöker ungdomsmottagningen lika kontinuerligt som unga kvinnor.

Kampanjen pågår under hela vårsäsongen och från och med första januari delas kondomer ut gratis till män på ungdomsmottagningarna i länet. Kampanjen 250 000 kronor och då är kondomerna inte inräknade.

Robin Lindqvist, Luleå Hockey, tror att det gör skillnad att hockeyspelarna är aktiva i kampanjen. Han hoppas att folk ser upp till dem och att de förstår hur viktigt det är att använda skydd. Han ser också att många i hans omgivning blir drabbade av klamydia och därför önskar han att attityden till oskyddade samlag ska förändras. Han vet att de inte kan hjälpa alla men han hoppas att kampanjen gör att fler tänker igenom riskerna och går för att testa sig.

Ida Gustafsson, SR Norrbotten
ida.gustafsson@sr.se