Unga följer Christer Fuglesangs rymdfärd

I natt blir den svenske astronauten Christer Fuglesang den första svensken i rymden, om inte dåligt väder sätter stopp för uppskjutningen. På rymdcampus i Kiruna öppnas en rymdbas ikväll, där man kan lära sig om rymden och följa uppskjutningen.

På rymdbasen i Kiruna finns en modell av rymdfärjans cockpit som elever från rymdgymnasiet i Kiruna har gjort. 600 niondeklassare och gymnasister från Kiruna, Gällivare och Jokkmokk kommer samlas på rymdbasen. En av dem är Minja Dolfe som går på rymdgymnasiet i Kiruna.

– Jag hoppas att folk kommer att bli mer intresserade av rymden, tycka att det är kul och lära sig någonting speciellt, säger hon.

I 15 år har Christer Fuglesang väntat, tränat och förberett sig. På rymdstationen 40 mil ovanför jorden ska han gå rymdpromenader och bygga på rymdststionen. Christer Fuglesang säger att han börjar få en aning resfeber men ser fram emot flera höjdpunkter med resan.

– När motorerna stängs av är man omedelbart i tyngdlösheten och det tror jag kommer att vara ett närmast euforiskt moment, säger han som ett exempel.

Rymdbasen kommer att ha kontakt med en person på Nasa som via en direktlänk berättar hur det går med rymdfärden.