Obol Investment stänger sin fond - inga besked om idrottsavtalen

Obol Investment har beslutat sig för att stänga sin fond och betala ut satsade pengar till alla sina kunder.

I ett pressmeddelande berättar företaget att portföljen kommer att säljas ut under en tid ”för att säkerställa så bra kurser som möjligt. Alla kunder ska behandlas lika.”

Obol kommer också att vidta rättsliga åtgärder för förtal.

Ska träffa Finansinspektionen
Åtgärden kommer efter helgens avslöjanden om att Obol inte har tillstånd från Finansinspektionen att bedriva kapitalförvaltning. Företaget skriver att man bokat ett möte med Finansinspektionen som har krävt att Obol ska komma in med förklaringar till varför man bedriver kapitalförvaltning.

Enligt Finansinspektionen har man på torsdagen varit i kontakt med Obol och bestämt ett datum för när de ska träffas.

Obol har fått till den 15 december att komma med en skriftlig förklaring hur företaget drivs och den 19:e börjar bedömningen.

Hur lång tid utredningen kommer att ta vill inte Vibekke Eliasson på Finansinspektionen säga. Men att utredningar görs liknande den som Obol ska gå igenom är väldigt vanligt.

Inget besked om sponsringsavtalen
I Obols pressmeddelande förklaras inte vad som kommer att hända med de stora sponsringsavtal som företaget har med Svenska basketförbundet samt ett antal basket- och ishockeyklubbar.

– Nu finns det ju ingen fond och vi har ett avtal med dem... Vi får se, vi söker dem för att få ytterligare kommentarer om vad de ska göra med idrottsavtalena. Vi står inte och faller med det, men det är klart det är viktigt, säger Plannja Baskets ordförande Kenth Johansson.

Är det konstigt att ni inte får någon kontakt med dem?
– Lite märkligt är det. Det måste jag säga.

SR Norrbotten/TT
nyheter.norrbotten@sr.se