Postorder och e-handel populärt i norr

Förra året var Norrland den landsända där distanshandeln inför jul var populärast. Så ser det ut att bli även i år. Nästan tre av tio, eller 29 procent av norrlänningarna, räknar med att handla julklappar hemifrån. Riksgenomsnittet ligger på 24 procent.

Totalt räknar 1,5 miljoner svenskar med att handla julklappar för över 2 miljarder via Internet eller postorder i år. Det visar en undersökning som Posten låtit Sifo Research International genomföra bland 1 000 slumpmässigt utvalda personer.

Av undersökningen framgår att 24 procent av alla svenskar mellan 16-79 år kommer att handla julklappar på distans i år. Motsvarande andel för förra årets juldistanshandel var 19 procent.

Det är dock de mellan 30-49 år som toppar listan. Mer än var tredje, eller 36 procent, av dem tänker handla julklappar på distans. Bland dessa finns många tidspressade småbarnsföräldrar, vilket kan vara en förklaring till åldersgruppens överrepresentation.

Snittköpet bland dem som köper julklappar på distans i år är 1 405 kronor. Drygt en av tio, eller 12 procent, räknar med att köpa varor för mer än 3 000 kronor. Bland de riktiga storhandlarna, de som handlar för över 5 000 kronor, är män kraftigt överrepresenterade. Kvinnorna är istället överrepresenterade bland dem som gör mindre julklappsköp för max 500 kronor på distans. 32 procent mot 18 procent av männen.

Uppgifterna stämmer med branschens erfarenhet
Enligt Ellos och Josefsson som representerar två av landets största postorderföretag står julhandeln för mellan 12-15 procent av deras årliga omsättning. Under slutet av november av den första veckan i december säljer de mest julvaror.

Hushållen i Norrlands inland är mer frekvent representerade i postorderföretagens statistik, jämfört med hushållen i mellan- och södra Sverige.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten
carin.sjoblom@sr.se