Mats Pettersson och Staffan Winsa.

Första arbetet ofta olika för ungdomar och invandrare

Ungdomar får sitt första arbete inom tjänste- eller tillverkningsföretag och invandrare inom vård och omsorg. Det säger en rapport från Studieförbundet Näringsliv och Samhälle.

Rapporten bygger på statistik men stämmer bra med verkligheten även i Gällivare.

- Tiden till det första jobbet på arbetsmarknaden har förlängts. En av orsakerna är att den tvååriga gymnasieskolan är borta. Det ser vi hos oss i Gällivare också att så är det, säger Staffan Winsa, chef vid arbetsförmedlingen i Gällivare.

Ett första arbete för både ungdomar och invandrare är oftast ett arbete som inte kräver någon särskild utbildning. I Gällivare finns det förhållandevis gott om sådana arbetsplatser, som callcenterföretag och tillverkning av solceller och rödpunktsikten.

Invandrare som är kvinnor får ofta det första jobbet inom vården.

- Männen ser vi till viss del inom lokalvården, säger Staffan Winsa. Han tycker att rapporten väl motsvarar även förhållandena i Gällivare.

Enligt rapporten finns arbetsmarknaden inom samma områden som för tjugo år sedan.

Studieförbundet Näringsliv och Samhälle som kommit med rapporten har en lokalgrupp i Gällivare. Där är Mats Pettersson från LKAB ordförande och han anser att det inte skulle vara så svårt för utbildningsväsendet att sia om var jobben finns.

- Det är någon form av misslyckande att vi inte lyckas visa för ungdomar hur de borde välja om jobb är ett viktigt skäl till all välja utbildning. Vilket det är för de allra flesta, säger Mats Pettersson.

Han tycker också att den nya gymnasieskolan där 20 procent inte fullföljer studierna är ett misslyckande som han hoppas kommer att förändras.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".