Ljus framtid för vindkraft.

Goda möjligheter till vindkraft

Norrbottens län ser inga svårigheter i att uppnå en vindkraftsproduktion över sitt planeringsmål och kraftigt öka elproduktionen från vindkraft fram till 2015. Det skriver Länsstyrelsen i en rapport till regeringen. Nu bjuder Naturvårdsverket in till regionala konferenser för att ytterligare få fart på vindkraftsutbyggnaden.

– En produktion som motsvarar det uppsatta målet kräver en omfattande utbyggnad av vindkraften de närmaste åren, säger Kjell Andersson, enhetschef på Naturvårdsverket.

Vindkraftsproduktionen i Norrbotten uppgår i dag till 40 GWh per år. Norrbottens län har tilldelats ett planeringsmål på 143 GWh till 2015, vilket motsvarar elbehovet för runt 7 150 eluppvärmda villor. Redan idag har länsstyrelsen meddelat tillstånd som motsvarar det regionala planeringsmålet och samråd pågår för anläggningar som motsvarar hela det nationella målet.

– Ökad svensk vindkraft reducerar produktionen i utländska kolkraftverk och motverkar klimatförändringen, säger Kjell Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".