E10:an ska göras säkrare med mitträcke och räfflor

E10:an ska göras säkrare

Väg E10 från Töre till Kiruna ska bli en säkrare väg med bland annat fler hastighetskameror och räfflor i vägen. Vägverkets studie av den 30 mil långa vägen mellan Töre och Kiruna visar på många olika åtgärder för att göra vägen trafiksäkrare.

– Vi får jobba med åtgärder som handlar om till exempel regelefterlevnad, hastighetskameror och alternativa åtgärder, mitträfflor, säger Sara Sundberg planerare Vägverket region norr.

Eftersom E10:an är en väg med låg trafikintensitet så vill Vägverket jobba med enklare lösningar och inte så mycket ombyggnationer.

Vissa sträckor, som från Töre till Morjärv, kommer att byggas med traditionellt mitträcke. Likaså från Jukkasjärvi till Kiruna där det är högre trafikintensitet. På andras sträckor med lägre trafik kan det bli andra lösningar.

– Man får anpassa omkörningsmöjligheten utifrån den trakfikmängden som vi har. Då kan det bli något längre avstånd mellan omkörninsmöjligheterna, det kanske kan bli mellan fem och tio kilometer. Det här är åtgärder som inte är prioritet ett, utan vi jobbar med andra åtgärder exempelvis räffling som ett alternativ, säger Sara Sundberg.

Trafiksäkerhetsåtgärderna som planerars är siktröjning, hastighetskameror, gång och cykelvägar, vissa ombyggnader och räfflor.

E10:an är en ganska olycksdrabbad väg med mötesolyckor och singelolyckor i första hand. Räfflorna i asfalten gör att bilen darrar ganska ordentligt och föraren blir mer uppmärksam då. Redan nästa år planeras att fräsa räfflor i beläggningen mellan Svappavaara och Kiruna och mellan Töre och Stenbron nära Gällivare. I norra Sverige är räffling ganska oprövat ännu.

– Det finns inte några riktigt bra erfarenheter i vår landsända. Men det här är något vi måste prova, så det är väldigt intressant att få genomföra det för att se vad vi får för resultat, säger Sara Sundberg.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".