Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bra vård av våldsutsatta kvinnor

Norrbotten är ett av landets fem bästa landsting när det gäller omhändertagandet av kvinnor som utsatts för våldtäkt och misshandel. Sämst är man i region Skåne och Dalarna.

Det framkommer i en rapport som Rikskvinnocentrum i Uppsala tagit fram. Den visar att bara ett fåtal landsting uppfyller förutsättningarna för en bra vård.

I kartläggningen har man tittat på om landstingen har någon policy och några vårdprogram för arbetet med våldsutsatta kvinnor, om man har utbildat personalen det senaste året och om man har någon särskild enhet som bara arbetar med våldsutsatta kvinnor. Sammanlagt har man mätt tio olika aktiviteter som rör vården av misshandlade kvinnor.

Fem landsting är bäst i klassen och har svarat att de uppfyller åtta av de tio aktiviteterna. De är Uppsala, Sörmland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten.

Två, Region Skåne och Dalarna, har svarat att nej på samtliga frågor, vilket betyder att de inte har någon av de mätta aktiviteterna.

Två landsting av 21, Kalmar och Gotland, har inte svarat på enkäten.

Forskaren Kristina Stenson, som är en av de fyra som gjort kartläggningen, säger att situationen förbättrats något sedan den kartläggning som gjordes 1997. Det gäller framför allt samarbetet med andra myndigheter, polis, socialtjänst, frivilligorganisationer och kvinnojourerna.

Fler landsting, elva stycken, har numer också en policy, det vill säga en politiskt antagen strategi för hur man ska arbeta med mäns våld mot kvinnor.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten
carin.sjoblom@sr.se

Vården av våldutsatta kvinnor

Rikskvinnocentrum i Uppsala är ett nationellt kunskapscentrum, som enligt regeringsbeslut ska sprida kunskap och utveckla metoder samt bedriva forskning kring mäns våld mot kvinnor.

Den nationella kartläggningen om hälso- och sjukvårdens arbete inom kompetensområdet våld mot kvinnor har gjorts under 2005. Den handlar om tre nivåer: landstingen, sjukhusen samt landets akutmottagningar, psykiatriska jourmottagningar och tio procent av vårdcentralerna.

Den totala svarsfrekvensen är 61 procent. Kartläggningen presenteras på fredagen.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".