Inga stora förändringar.

Kryphål i nya arbetstidslagen

Det blir bara små förändringar för narkosläkarna vid Gällivare sjukhus när den nya arbetstidslagen träder i kraft efter årsskiftet. Eftersom narkosläkarna alltid bara har beredskap efter ordinarie tjänstgöring så tillåter beredskap att den elva timmar lång nattvilan bryts tillfälligt. Det är ett sätt att komma förbi den nya lagen.

– Du är i beredskap men får inte vara störd, men en störning under beredskap påverkar inte vilan. Störningen kan vara insprängd, tre timmars störning kan vara utspridda och påverkar inte dygnsvilan, säger Ronny Ulvenhag verksamhetschef vid akutsjukvården i Gällivare.

Så nattvilan på elva timmar får alltså brytas under beredskapstid. Vid Gällivare sjukhus finns ingen narkosläkare som är bosatt på orten. Det innebär att sjukhusets tre narkosläkare måste bli fyra när nya arbetstidslagen om elva timmars nattvila träder i kraft vid årsskiftet.

– Man kan inte ringa in någon bara för en timme, utan totalt sett blir det fler människor i tjänst ifall man blir tvungen att operera hela natten, säger han.

Det är inte svårt att rekrytera narkosläkare till Gällivare, läkarna trivs bra där. Värre är det med att få duktiga narkosläkare att bosätta sig i Gällivare.

– Det är näst intill omöjligt, säger Ulvenhage.

Ronny Ulvenhag välkomnar inte den nya arbetstidslagen alls eftersom det är få som känner sig gynnade av den.

– Man vill fortfarande styra över sin egen tid. Men det tillåter inte lagen, säger han.

Slutligen kan konstateras att skulle narkosläkarnas beredskapstid istället vara jourtid då skulle det vara mycket stora problem.

– Skulle man kalla det jour med den arbetstidslag vi har idag då skulle det gå åt dubbelt så många och det skulle bli ett betydligt dyrare system. Då skulle det vara svårt att rekrytera narkosläkare.

– Problemen blir inte lika stora eftersom vi har beredskap i Sverige, säger Ronny Ulvenhage.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".