Jokkmokks kommun vill bli delägare i vattenkraften.

Jokkmokk vill hejda elprishöjningar

Jokkmokks kommun vill få stopp på den ständiga höjningen av elpriserna. Kommunen har därför skrivit ett nytt avtal med Vattenfall som ska gälla de kommande tre åren. Kommunalrådet Sixten Eriksson berättar att man även har fått elen till ett billigare pris.

– Det gör ett par miljoner per år. För en liten kommun är det mycket, säger Sixten Eriksson.

Efter att Jokkmokk kommuns elpriser ökat med tre till fyra miljoner per år under de senaste åren har kommunen bestämt sig för att ingå ett nytt avtal.

Tidigare har Jokkmokk tillsammans med andra kommuner i Norrbotten samarbetat med kommunförbundet som skött elinköpen via den nordiska elbörsen. Eftersom priserna bara ökat ville kommunen förhandla direkt med Vattenfall om elpriserna. Men Vattenfall sa nej.

Istället ska kommunen fortsätta att handla på elbörsen men nu ska Vattenfall bedöma när det är förmånligast att teckna avtal. Enligt kommunen kommer de årliga prisstegringarna nu att hejdas. Men Sixten Eriksson kan tänka sig andra lösningar om elpriserna på marknaden fortsätter att stiga.

– Önskedrömmen är egentligen att kommunen skulle bli delägare i någon eller delar av anläggningarna i Lule älv, säger han.

Jokkmokks kommun kommer under de närmaste tre åren att betala mellan 11 och 13 miljoner kronor per år för elen.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".