Sametvist till EU-domstolen

Sverige stäms nu inför Europadomstolen i Strasbourg för att rättsväsendet vägrat pröva om samer har äganderätt till markområden som staten gör anspråk på. Det innebär en kränkning av Europakonventionen, anser den så kallade Skattelandsrörelsen som står bakom stämningen. Den stämning som lämnats in till Europadomstolen gäller prövningen av ett markområde nära Kåbdalis.

Så sent som i oktober avslog Högsta domstolen (HD) en begäran om att få en tvist prövad där samer krävde att få tillbaka markområden som de anser att staten stulit från deras förfäder.

Tingsrätten och hovrätten avslog en prövning av frågan eftersom de ansåg att sakägaren presenterat för dåliga bevis för att han har bättre äganderätt till marken än staten.

Samerna företräds av Kriströms advokatbyrå i Stockholm.

Ett juridiskt problem när det gäller tvisterna är att de berörda landområdena oftast inte finns med i det moderna fastighetsregistret.

De samiska sakägarna är därför i stor utsträckning hänvisade till gamla kartor och dokument för att visa att staten aldrig ägt den mark som på 1800-talet genom den så kallade avvittringen delades upp mellan konungariket Sverige och nybyggare som koloniserade inre Norrland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".