Landstingets personalchef Ingrid Stridfeldt.

Nya arbetstidslagen: Läkarna kritiserar landstinget för genomförandet

Läkarföreningens ordförande i Norrbotten, Robert Svartholm, riktar kritik mot arbetsgivaren landstinget. Han anser att läkarna inte har fått vara med i diskussionerna om nya arbetstidslagen.

Men personalchefen Ingrid Stridfeldt, Norrbottens läns landsting, säger att hon förutsätter att läkarna är med i diskussionerna på deras arbetsplatser.

– Åtminstone är de med hos mig här i landstingshuset. Vi har haft den här frågan uppe på bordet i minst ett år, säger Ingrid Stridfeldt.

– Vi är klara med omvårdnadsdelens arbetstider. Det återstår vissa delar på läkarsidan och ambulansen, fortsätter hon

Läkarföreningens Robert Svartholm ifrågasätter om man kan sjösätta den nya arbetstidslagen efter nyår och ha läkare så att det räcker på dagtid.

– Man ska ju prioritera sjukdomars behandling på nätterna och när nu läkarna ska ha mer vila mellan passen, så kan det bli tunnt med personal på dagtid, säger han.

– Det här är ju en lag som kommit till på direktiv från EU. Den passar egentligen inte glesbygden här där läkarna jobbar extra för sina patienters skull. Jag går inte hem klockan fem om det står så på schemat, när det sitter flera patienter och väntar, säger Svartholm.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".