Mer ”vindbruk” i Sverige.

Vill få igång "vindbruk"

Nu kräver vindkraftsamordnare Ewa Hedkvist Petersen en tydligare politisk styrning av utbyggnaden av vindkraftverk. På måndagen kallade Naturvårdsverket till möte i Luleå efter att regering och riksdag beslutat att mer vindkraft ska produceras och myndigheterna ska vara behjälpliga.

Europaparlamentarikern och vinkraftssamordnaren i Norrbotten och Västerbotten Ewa Hedkvist Petersen (s) tycker att det går alltför trögt att få igång utbyggnaden av vindkraft i Sverige.

– Det börjar märkas, men det finns väldigt mycket revirbevakande. Gamla tankesätt och regler som inte tagit hänsyn till en storskalig vindkraftsutbyggnad. Då kommer vindkraften och stör. Därför måste vi ha en tydlig politks, styrningh, att vi ska bygga ut vindkraften och då får myndigheterna rätta sig efter det.

Naturvårdsverket samlade på måndagen ett 70-tal personer från Norrbotte och Västerbotten. Ewa Hedkvist Petersen pratade om ”vindbruk” på samma sätt som skogsbruk.

– Skogsbruk är ju inte bara att plantera och sedan hugga utan även lokal utveckling, byggdeutveckling. Samma sak är det med vindbruk. Det gäller att få lokal förankring, att strömmen är lokal. Man kan vara delaktig i ägandet, man kan utveckla utbildningar kring vindkfatten, man kan få effekter i tillväxt genom sysselsättning, säger Ewa Hedkvist Petersen.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten
carin.sjoblom@sr.se

Anders Wikström, SR Västerbotten
anders.wikstrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".