Tomten med önskelistor

Jag önskar mig en...

Tomten har nu sammanställt de populäraste önskningarna från barn i Norrbotten som skickat önskelistor till jultomten.

Varje år får Tomten mängder av brev med önskelistor från barn i hela världen. Posten hjälper till att ta hand om alla önskelistor och har nu sammanställt svenska barns önskningar för 2006. I år är de populäraste julklapparna bland pojkarna i Norrbotten hobbyleksaker och MP3/Ipod medan flickorna önskar sig husdjur och Bratz-dockor.

Önskelista för flickorna i Norrbotten
1) Husdjur
2) Bratz-docka
3) Filmer
4) Gosedjur
5) Docka

Önskelista för pojkarna i Norrbotten
1) Hobbysaker
2) MP3/Ipod
3) Filmer
4) Husdjur
5) Sportartiklar

Svenska barn har skrivit till Tomten i över hundra år. Upphovet var tidningen ”Jultomten” som startades år 1891, för att sprida glädje och stimulera de ungas fantasi. Tidningen utgavs en gång per år lagom till jul av Svenska läraretidningsförlaget. Barnen skrev till tidningen för att berätta vad de tyckte om den och när tidningen lades ned år 1935 fortsatte de att skriva till ”Jultomten”.

Barnens brev till Tomten innehåller ibland väldigt detaljerade önskningar, som till exempel en pojke som önskade sig en cykel, en dator och 19 miljoner. En annan ville ha en enkel resa till Indonesien och om det inte gick ville han ha två sköldpaddor. En flicka önskade sig en lillasyster och två systrar undrade om Tomten inte kunde ge dem nycklarna till deras sparbössor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".