Sparbanken Nord i Gällivare delade ut pengar till Brukshundklubben Malmen, Svensk Kyrkans ungdom och Tuoddargruppen. Foto: Maritha Mossberg

Glada stipendiater i Gällivare

Sparbanken Nord har delat ut stipendier till Svenska kyrkans unga i Malmberget, Brukshundsklubben Malmen och Touddargruppen. Stipendierna ska ge uppmuntran och stärka bygden där banken verkar.

Under fyra år har Sparbanken Nord i Norrbotten delat med sig av sin vinst till föreningar och organisationer i länet. I år får olika organisationer tio procent av bankens vinst.

I Gällivare hos Sparbanken Nord tog överraskade och glada mottagare emot pengarna.

– Vi är väldigt stolta över det. Pengar är alltid bra att ha, vi har en stor åretruntverksamhet, säger Aina Wannestål ordförande i Brukshundklubben Malmen.

Sparbanken Nord delar ut tio procent i år av sin vinst till olika projekt, föreningar och organisationer. För Gällivares del handlar det om totalt 60 000 kronor. Detta för att ge uppmuntran och stärka bygden där banken verkar.

– Vi vill uppmuntra föreningar och organisationer och andra så att vi får ett rikt kulturliv, idrottsliv och bra föreningsliv, som gör att folk trivs och vill utvecklas i våra kommuner, säger Sven-Erik Svensson ledamot i Sparbanken Nords styrelse.

– Det är fantastiskt! säger Marita Lind jobbar med ungdomar hos Svenska kyrkan.

Konstnärerna i Tuoddargruppen i Malmberget firade nyligen 30-årsjubileum men har det svårt att med att få ekonomin att gå ihop för deras konstnärshus, Tuoddarvillan i Malmberget. Så Barbro Törnlind trodde att någon skämtade med henne när hon fick beskedet om pengarna.

– Jag trodde någon hade hört talas om att det fattades pengar och att vi hade det svårt att kunna behålla huset ett tag till. Och dit kommer pengarna att gå, säger Barbro Törnlind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".