Nysatsning på rymdutbildningar i Kiruna

Från och med årsskiftet tar Luleå tekniska universitet över det totala ansvaret för ämnet rymdteknik vid Institutionen för rymdvetenskap i Kiruna. Enligt universitetets rektor innebär det en kraftsamling. Idag utbildar LTU som enda lärosäte i Sverige civilingenjörer i rymdteknik. Man har också en proffessur och just nu pågår rekrytering av två forskare.

Fram till årsskiftet har Luleå tekniska universitet tillsammans med Umeå universitet gemensamt drivit verksamheten vid Institutionen för rymdvetenskap i Kiruna. Från och med den 1 januari 2007 tar LTU över det totala nationella ansvaret för grundutbildning och forskning i rymdteknik i Kiruna. Luleå tekniska universitet anställde i höstas en professor/ämnesföreträdare i rymdteknik, Stefan Bühler, som är i full färd med att rekrytera två forskarassistenter.

Enligt universitetets rektor Pia Sandvik Wiklund innebär satsningarna på Kiruna en nationell kraftsamling av forskning och utbildning i rymdteknik. Kiruna anses ha en miljö med unika förutsättningar inte minst på grund av närvaron av starka samarbetspartners som IRF, Institutet för rymdfysik, och Esrange. Till hösten startas också en ny, internationell utbildning i Kiruna.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".