Stora problem med renbetet.

Det har aldrig sett så illa ut

Under veckan har samebyarna tillsammans med Länsstyrelsen varit ute och inventerat renbetet i länet. Det som inventerarna hittills har sett talar för en mycket besvärlig vinter för länets rennäring.

– Det är som vi befarade, mycket, mycket dåligt. Det är lätt att ta ordet katastrof i sin mun, men jag har aldrig under alla mina år varit med om att det sett så här illa ut, säger Carl-Gustav Lundgren, renägare i Östra Kikkejaurs sameby, som inventerar renbete efter Piteälvens dalgång.

Inventerarna har färdats efter Piteälvens dalgång från fjälltrakterna till Inlandet och det ser lika illa ut hela vägen, men några få undantag.

– Det finns några få fläckar där all snö tina bort, men det är bara små fläckar, som även om de skulle klara sig från is längre fram inte kommer att räcka som bete, säger Lundgren.

– För att klara renhjordarna kommer det att måsta till nödutfodring, den saken är klar. Problemet är att det kommer att bli stor svält ändå, när betet är så här dåligt så kommer gjordarna att sprida sig i jakten på mat, så vi kommer nog inte kunna hitta alla renar för att utfodra dom, säger Carl-Gustav Lundgren.

Ulf Larsson, SR Norrbotten
ulf.larsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".