Fingeravtryck även vid Kiruna flygplats

Kallax flygplats i Luleå var tidigare i höst först ut i världen med att göra identitetskontroll på passagerarna med hjälp av fingeravtryck. Nu införs denna form av id kontroll även vid andra inrikesflygplaster, däribland Kiruna.

Det är EU:s säkerhetskrav som gör att man måste kolla så att passagerare och deras bagage kommer med på samma plan.

SAS egen undersökning visar att de allra flesta i Luleå har varit nöjda med det nya systemet och passagerarna i Kiruna verkar inte heller ha problem med det.

- Det är enklare då slipper man ta upp legget ur plånboken. Men i och för sig vet jag inte vad de kan använda mitt fingeravtryck till, säger Henrik Stenberg.

Nu tar tio av SAS 13 inrikesflygplatser fingeravtryck. Man måste inte lämna fingeravtryck, men enligt SAS är det väldigt få som vägrar visa fingret.

- Man kan göra det med legitimation. Men det går snabbare för alla parter med fingeravtryck, säger Peter Nilsson, chef för SAS inrikestrafik.

Fingeravtrycket raderas efter resan och enligt Peter Nilsson går det inte att använda till nåt annat än att matcha bagage.

Jill och Brad Beard som var på väg från ishotellet hem till Alabama i USA blev nyfikna när de såg den avläsningsmaskinen. De tycker att det verkar vara en bra och enkel teknik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".