Stora neddragningar på arbetsmiljö

Stora neddragningar väntar för Arbetsmiljöverket i Norrbotten. Närmare hälften av verkets inspektörer måste sägas upp, enligt ett förslag från ledningen.

Neddragningarna är bland annat en följd av regeringens besparingar. Men neddragningarna bygger också på en granskning som Riksrevisionsverket har gjort, enligt Anita Israelsson, chef för Arbetsmiljöverket i Luleå.

I granskningen påtalades att norrlandsdistrikten hade en mindre arbetsbörda än övriga landet. Det fanns förhållandevis fler inspektörer i norrland än i andra distrikt.

- Det handlar alltså om dubbla besparingar för vårt distrikt, säger Anita Israelsson som är mycket besviken över förslaget från ledningen.

Idag arbetar 18 inspektörer vid Arbetsmiljöverket i Luleå, med arbetsmiljöinspektioner ute bland företag och förslaget på besparingar skulle innebära att 6-7 tjänster försvinner, enligt Anita Israelsson.

- Vi måste nu göra en översyn för att se hur vi ska prioritera våra arbetsuppgifter. Det här känns jättehårt och jag är jättebesviken, säger Israelsson.

Enligt fackförbundet SACO kommer neddragningarna att innebär en försämrad arbetsmiljö för arbetstagarna i Norrbotten. Redan idag anmäler arbetstagare i Norrbotten förhållandevis fler arbetsolyckor och arbetssjukdomar än i övriga Sverige, enligt SACO.

- Vi ställer oss helt oförstående till besparingarna eftersom regeringens direktiv är att den regionala tillsynen ska värnas vid genomförandet av nedskärningarna inom Arbetsmiljöverket, säger Hans Karlsson, skyddsombud för SACO.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".