Obol och Gemtrust - en oklar relation

Kring Obol Investment finns företagen Gemtrust AB och Gemtrust SA. Det ena, Gemtrust AB, finns eller har funnits i Luleå. Det andra Gemtrust SA finns i Lugano men förekar att de har något samröre med Obol trots att man hittar det via internet som Obol Investment Trust Service.

När vi ringer det företag som vi hittar på Internet som ”Obol investment trust service” förnekar de att de har något med Obol att göra. Företaget Gemtrust SA med adress i Lugano finns i två versioner, som Obols investment trust service och som företag som säljer skönhetsprodukter.

Den person de hänvisar till går inte att nå, hon är sjuk och när vi ber henne att ringa upp när hon åter är i tjänst så kan de inte lova det. 

När vi frågar vad de egentligen håller på med för affärsverksamhet så svarar de penningplaceringar. Men känslan är att de vill dölja sina förehavanden med Obol Investment.

Gemtrust AB i Luleå har haft kontor med en anställd och kontoret hyrdes av Plannja basket. Hur Gemtrust AB är involverat i Obol är oklart men det finns inte med i den företagsstruktur som presenteras på hemsidan. Men enligt Bolagsverket är Bo Johansson vd.

Kontoret hos Plannja Basket har sagts upp och under vecka 49 flyttade den anställde ut. Meningen var att det skulle flytta ihop med Genensis IT som Obol investment skulle köpa. Men efter massmedias rapportering kring Obol så drog Genesis IT tillbaka affären. Nu har den anställde inget kontor och hemsidan som Gemtrust hade har stängt men hänvisning till att företaget avvecklades 2006-10-31. Men det stämmer inte eftersom hemsidan fanns i början av december och Sveriges Radio Norrbotten var också då i kontakt med den anställde. Enligt Bolagsverket finns bolaget fortfarande kvar.

Den anställde vet ingenting om hon har något jobb, hon har ingen information att ge och kan inte kommentera den aktuella situationen. (2006-12-15)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".