1 av 2
Här görs väggar hos Betongmästarna i Öjebyn.
2 av 2
Leif Juntti, fabrikschef.

Brist på byggmaterial försenar projekt

Efterfrågan på byggmaterial till alla pågående och planerade projekt är stor. Långa leveranstider gör att byggtiderna förlängs och kunderna får vänta. Kulmen är inte nådd. Betongmästarna i Öjebyn ser ett ännu större tryck till våren och satsar för att öka kapaciteten.

Byggfirman NCC har projekt igång åt bland andra LKAB i Malmfälten och bostäder och butikslokaler i Fyrkantenområdet. Mats Eklund som är avdelningschef i Norrbotten berättar att de kan få vänta upp till 16 veckor på byggmaterial.

– Speciellt isolering är det som är värst för tillfället, men det är även långa leveranstider på fönster, dörrar, inredningar och så vidare. På pågående projekt kan det bli förskjutningar och ibland får vi tacka nej till nya projekt för att vi klarar inte tiderna, säger Mats Eklund.

NCC tittar nu även på utländska leverantörer, men utan att förkorta leveranstiderna nämnvärt.

– Det är nog så att produktionskapaciteten är anpassad till den nivå som har varit de senaste tio åren. Då finns det inte tillräcklig kapacitet även om de kör på treskift eller dygnet runt i fabriken, menar NCC-chefen.

Piteåföretag ökar kapaciteten
Betongmästarna i Öjebyn, som gör bland annat väggar, bjälklag och pelare till husbyggen, planerar nu för investeringar, och även ett tiotal nyanställningar. På så sätt ska man kunna öka kapaciteten med 50 procent.

Nu har de beställningar ända långt fram i vår. Enligt fabrikschefen Leif Juntti räknar branschen med ett ännu större tryck innan sommaren, då ytterligare stora projekt är på gång i länet.

– Då hamnar vi i en situation där leveranstiderna generellt i vår bransch drar iväg framåt i tiden. För vår del så försöker vi svara mot marknaden genom att bygga ut här och öka vår kapacitet. Sedan är det även så att om vi ökar effektiviteten så står vi även bättre rustade inför en lågkonjunktur, för en sådan kommer ju faktiskt alltid, säger Leif Juntti.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".