Bodensare reagerar mot arvodeslyft

Politikerna i Bodens kommun har under fredagens kommunstyrelsemöte beslutat att höja sina löner med sammanlagt 1,6 miljoner kronor per år. Något som väcker starka reaktioner hos kommuninnvånarna, eftersom det igår beslutades att lägga ner av fem skolor.

Sammanlagt ska politikernas arvoden höjas med 1,6 miljoner kronor per år i kommunen. För vissa handlar det om en ökning med 20 procent medan det i något fall handlar om 50 procent enligt kommunalråd Olle Lindström. Bodensare på stan tycker att det görs i fel tid.

- Jag tycker att det är dålig timing att höja sina löner just nu som det ekonomiska läget är i Bodens kommun. Jag tror att det sticker i ögonen på vanligt folk när politiker höjer sina egna löner, säger en bodensare.

Bosse Strömbäck (v), ordförande för barn- och utbildningsnämnden, tog igår beslut om att lägga ner fem skolor. Idag klev han in som kommunalråd för att besluta om höjningar för politikernas löner. Han förstår folkets kritik men menar att höjningarna är nödvändiga.

- Om man tar och tittar på hur det har varit med utvecklingen och jämför med andra så tycker jag att det är bra att man får en bas som man kan utgå ifrån, säger han.

Det slutgiltiga beslutet om en höjning av kommunens arvoden tas av kommunfullmäktige på måndag, men enligt kommunalrådet Olle Lindström finns det redan nu en majoritet som är för förslaget.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".