Bengt Westman, vd för Bottenviksbågen

Mer gränssamarbete i norr

Det ska bli ännu närmare samarbete mellan de nordligaste delarna av Sverige, Norge och Finland. Det gäller bland annat näringslivet, forskningen och utbildningen. Nästa år ska en rad möten hållas med företagare i området och intresset är stort, säger Bengt Westman, vd för samarbetsorganet Bottenviksbågen.

- Man har börjat se att möjligheten finns att skapa tillväxt i företagen genom att delta i nätverk och skaffa sig nya kunder i denna region, säger Bengt Westman.

Det finns flera samarbetsorgan i det här området, nämligen Bottenviksbågen, Tornedalsrådet och Gränshandelskammaren och nästa år ordnar de en rad möten med företag, organisationer och EU-kommissionen om förstärkt samarbete.

Universiteten i Luleå och Uleåborg har träffat ett avtal om forsknings- och utbildningsprogram, finska Karleby med 70 000 invånare är ny medlem i Bottenviksbågen och Tromsö vill öka samverkan. Det blir också ökat samarbete mellan skolrektorer.

Meningen är också att gemensamt söka EU-pengar till olika projekt.

Bengt Westman ser särskilt två samarbetsområden som intressanta.

- Det gäller näringslivet, som måste utveckla sina kontakter och utbildningen och forskningen, som ska öka sitt samarbete, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".