Älgskadefondföreningens modell av en viltolycka.

Många viltolyckor i höst

Det har varit fem gånger fler viltolyckor i länet den här hösten jämfört med förra. Över 730 krockar med renar, älgar, och rådjur är facit.

Krocktätast har det varit i Arvidsjaur med 100 viltolyckor på drygt två månader.

– Renarna rör på sig ganska mycket eftersom det är så dåligt med bete. De söker efter föda, säger Carl-Gustav Lundgren som är renägare i Arvidsjaur.

Han tror också att långa perioder med halt väglag gör att bilisterna haft svårt att bromsa för djur.

Sedan i september har polisen i länet fått in rapport om över 732 krockar med mest renar, men också en hel del älgar och rådjur. Samma siffra för förra hösten är 146 viltolyckor.

Carl-Gustav Lundgren säger att renägare drabbas extra hårt den här tiden på året eftersom det är de bästa renarna som trafikdödas.

– Slakten är avklarad och de djur man har sparat är livrenar. Ersättningen vi får är inte alls lika hög som vad ett avelsdjur är värt.

Efter Arvidsjaur har det varit flest viltolyckor i Gälivare - 94 stycken.

Haparanda har klarat det bäst med bara 16 viltolyckor på knappt 2,5 månader.

I Kalix däremot har folk kört på 71 djur. Och att det är så många den här hösten tror Folke Törnqvist vid polisen i Kalix beror på att det fortfarande inte kommit någon snö.

– Det är svårt att se ett mörkt djur mot en mörk vägbana. Och nu när man saltar vägarna kommer renarna upp på vägen för att slicka i sig saltet, säger han.

Ulf Larsson, SR Norrbotten
ulf.larsson@sr.se

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".