Bertil Pittsa, ordförande i Sörkaitums sameby, vill inte att ett bolag ska undersöka om det finns koppar i renbetesområdet.

Sameby överklagar undersökningstillstånd

Det svenskägda bolaget International Gold Exploration har fått tillstånd att undersöka om det finns koppar i naturreservatet Sjaunja. Sörkaitums sameby i Gällivare motsätter sig dock undersökningen och kommer att överklaga beslutet.

– Det är ett viktigt område för renskötseln under hösten och så finns de gamla samiska fornlämningar i området, säger Bertil Pittsa ordförande i Sörkaitums sameby.

Enligt Bergmästaren ger ett undersökningstillstånd bara tillåtelse att mäta berggrunden från flygplan och att ta markprover med en sond. Det beviljar inte gruvbrytning eller ens provborrning. Men Bertil Pittsa vill inte att det blir några som helst störningar i området.

– Gör man det så har ju området kartlagts och man vet inte vad som händer i framtiden. Vi kommer att överklaga det här, säger Pittsa.

Bergmästaren i Norrbotten Jan-Olov Hedstöm tycker att Sörkaitums sameby är ute lite för tidigt eftersom undersökningstillståndet inte innebär några markarbeten.

– Det innebär bara att det här företaget har intecknat området så ingen annan kan komma och snuva dem på det hela. Det handlar inte om några undersökningsarbeten i det här skedet, säger Jan-Olov Hedström.

Undersökningstillståndet för det svenskägda International Gold Exploration gäller under tre år i Sjaunja, och det är inte helt ovanligt med undersökningar i renbetesområden menar Jan-Olov Hedström.

– Det borras på tio till tjugo platser inom renskötselområdet varje år, säger han.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".