1 av 2
Karin Nordmark i Kiruna är missnöjd med sin julklapp.
2 av 2
Landstingets julklapp 2006 var en teaterbiljett.

Personalen gläds inte över julklappen

Landstingets julklappar skapar uppståndelse i år igen. Årets julklapp till de anställda är ett presentkort på en föreställning hos Norrbottensteatern. Karin Nordmark, undersköterska på Kiruna sjukhus, säger att många ser sig tvingade att åka till Luleå för att få ut sin julklapp.

– Det är nästan ett hån mot oss som bor utanför Luleå. Vi måste betala resa och hotell för att få vår julklapp. Majoriteten av personalen är förbannade. Vi har inte råd med det här, säger Karin Nordmark som har rivit sin julklapp mitt itu.

På presentkortet står att det gäller även på andra platser i länet än i Luleå, men teaterföreningen i Kiruna har valt att bara köpa en föreställning från Norrbottensteatern under våren.

Presentkortet gäller under ett år och till hösten kommer det en ny pjäs som kan beställas till Kiruna, enligt Norrbottensteaterns chef Erik Kiviniemi.

Men Karin Nordmark anser ändå att det blir problem för alla 100-tals landstingsanställda i Kiruna att få se teatern på hemmaplan.

– Föreställningen är ju även till för allmänheten. Den kanske redan är slutsåld. Dessutom har arbetsgivaren inte tagit hänsyn till att vi jobbar skift, säger hon.

Landstinget har haft problem med julklappsinköpen. 2004 gjorde en felaktigt gjord upphandling att landstinget tvingade ge sina anställda två julklappar, och förra julen var det problem med transporterna, så en del fick sin julklapp till påsk.

– Presentkortet hos Norrbottensteatern är till för hela länet eftersom vi har tänkt att teatern ska finnas i hela länet, när de turnerar. Det låter som en utmaning att se till så att alla får möjlighet att se teater, säger Ingrid Stridfeldt som är personalchef i landstinget.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

"Vi får betala från egen börs för att få ut en julklapp."

Karin Nordmark, Kiruna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".