1 av 2
Storglaciären vid Tarfala smälter i rekordfart.
2 av 2
Mätning av avsmältning av is på Storglaciären. <br>Foto: Gunhild Rosqvist.

Glaciärer smälter i rekordfart

Storglaciären vid Tarfala nedanför Kebnekaise har smält rekordmycket i år. Den har förlorat en hel meter is. Forskarna vet ännu inte om det är människans utsläpp av växthusgaser som är boven.

De senaste fem åren har glaciärerna i de svenska fjällen krympt. Storglaciären vid Tarfala har gått back ungefär en halvmeter is per år. I år har den 95 meter tjocka glaciären förlorat en hel meter.

– Det kom tyvärr väldigt lite snö under vintern och sommaren var ovanligt varm och lång. Det är inte klart bevisat att människan har påverkat avsmältningen, men det är ganska sannolikt, säger Gunhild Rosqvist som är glaciär- och klimatforskare och föreståndare för Tarfala forskningsstation.

Hur vill du beskriva läget för storglaciären?
– Den är på reträtt och smälter av ganska påtagligt varje år. Det räcker att titta på bilder som är tio eller 20 år gamla för att se stora förändringar, att den har dragit sig tillbaka mycket, säger hon. 

Årets sista mätningar vid storglaciären är gjorda alldeles nyligen. Och det har smält en hel del även under september och oktober. På sina ställen har ytterligare ett par decimeter is smält under hösten.

Under många år på 1980- och 1990-talet gick glaciärerna i de svenska fjällen plus och byggdes på. Men sedan 2001 har det gått i rask takt åt andra hållet.

– Den trenden fortsätter och förvärras troligen. Så det återstår att se hur nästa år blir. De senaste tio åren har sommartemperaturen höjts och det blir negativt för glaciärerna, säger Gunhild Rosqvist.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".