Mörön årets by i Luleå

Mörön har utsetts till Årets by i Luleå kommun.

Det är Luleås landsbygdskommitté som utsett Mörön till Årets by, med motiveringen:

”Mörön är ett strålande exempel på Luleås levande landsbygd. Med sina 150 engagerade bybor, en del av dem entreprenörer, har man medvetet arbetat fram förädlade upplevelser och produkter med ursprung att värna, vårda och visa unika natur- och kulturmiljöer; såsom säljaktsmuséet, fågeltornet, vårskriet och danskvällar med ’tjo och glam’.

De har en framåtanda som drar med sig gammal som ung och har på ett föredömligt vis under projektet Levande Landsbygd varit mycket drivande för såväl sin egen bygd som resten av kommunen. Här väcks inspirationen genom samsyn i arbetet till grund för framtidslösningar i Mörön och för tillväxten i hela Luleå. Från säljägarens arv att ta tillvara naturen med överlevnad i sikte - till 2000-talets möröbo där fiolerna aldrig vilar.”

Möröns byaförening erhåller ett pris på 10 000 kronor samt utses till Luleå kommuns kandidat i korandet av Länsstyrelsens utmärkels Årets by i Norrbotten.

Ordföranden i Luleå landsbygdskommitté, Mårten Ström, överlämnade utmärkelsen till representanter för Möröns byaförening i samband med kommunfullmäktiges sammanträde den 18 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".