Orter kan få nya namn

Flera orter i Norrbotten kan få nya namn. Invånarna i Fjuckby, utanför Uppsala, är trötta på att förknippas med ”könsrelaterade aktiviteter” och kräver att stavningen av ortsnamnet ändras till ”Fjukeby”. Nu har byborna skrivit till Lantmäteriverket för att få namnet ändrat. Blir det så kan det bli vägledande för många andra namn på orter och platser i Norrbotten.

Det är hos ortsnamnsfunktionen på Lantmäteriverket som frågan om Fjuckby hamnat. Men på ortsnamnfunktionen i Gävle känner man uppenbart en viss osäkerhet runt den här delikata frågan och har därför skicka den vidare till två andra myndigheter för yttrande.

Det Institutet för språk och folkminnen och Riksantikvarieämbetet som nu ska säga sitt om ortsnamn men könsrelaterade aktiviteter. Skulle de här instanserna anse att namnen kan eller bör ändras så kan beslutet bli vägledande för manen på en rad andra orter och platser, flera av dem i Norrbotten och Lappland.

Bland de orter som finns med på listan som skickats till Institutet för folkminnen och Riksantikvarieämbetet kan nämnas följande: Ballekkåtan i Arjeplogs kommun, sjön Porrajärvi i Kiruna kommun, Byn Kukasjärvi i Pajala. Att de två sistnämnda finns med beror nog mer på stavningen än uttalet.

Något som däremot inte går att dribbla bort med uttalet är berget Snålkuk i Jokkmokks kommun. Väcker inte namnet anstöt så väcker det åtminstone nyfikenheten på hur berget fått sitt namn.

Ulf Larsson, SR Norrbotten
ulf.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".